Solfrids Kraniosakral-Terapi

Kontaktuppgifter

Diplomerad Kraniosakral Terapeut
Tfn: 070-373 48 99

Vad är Kraniosakral terapi?

Kraniosakral terapi är en mjuk behandling där man rättar till små felställningar mellan skallens ben, ryggraden och bäckenet, och släpper spänningar i hjärnhinnorna för att återställa det hydrauliska trycket i ryggmärgsvätskan. Ryggmärgsvätskan pumpas normalt ner i ryggraden med en viss puls för att försörja centrala nervsystemet med näring och transportera bort slaggprodukter. Genom att hjärnhinnorna som omsluter ryggmärgsvätskan fäster vid olika ben i skallen, ryggraden och bäckenet, så kommer varje puls att ge en mycket subtil rörelse som fortplantas ut i kroppen via bindväv och muskler. När allting är normalt och i balans så kommer det att finnas en subtil grundrörelse, som ska vara där. Om det finns olika obalanser i kroppen så kommer kroppen att visa avvikelser från denna rörelse. Genom att med sina händer känna dessa subtila rörelser så kommer terapeuten kunna avgöra var i kroppen det finns eventuella blockeringar och var dessa obalanser sitter.

Vad händer i kroppen vid en behandling?

Om man tex får en smäll på en muskel, så kommer den att dra ihop sig. För att återställa balansen genom tex klassisk massage så brukar man stretcha och töja ut muskeln igen. I Kraniosakral terapi gör man precis tvärt om. Det bygger på att muskeln drar ihop sig för att den vill åt det hållet. Väldigt mjukt följer man med muskeln i den rörelse som den visar att den vill. När den har hittat ett läge som den tycker om, kommer rörelsen att stanna. Då kommer det att gå signaler upp till hjärnan som kommer att se till att blodförsörjningen till området ökar kraftigt. Genom det kan spänningar släppa, ihopklibbad bindväv luckras upp och slaggämnen transporteras bort från området. Genom att man använder ett väldigt mjukt tryck så skapas inte några nya motstånd i kroppen. Om man tex trycker hårt på en muskel så kommer den att svara med samma tryck tillbaka. Om man däremot använder ett väldigt lätt tryck så kan kroppen istället börja visa var obalanserna sitter och vilken rörelse den vill ha för att lösa spänningarna. Det är bindvävens och musklernas uppgift att bland annat hålla alla kotorna på rätt plats. När de är i balans kan kotorna hitta tillbaka till sina rätta platser, och tryck på olika nerver kan släppa. Hjärnhinnorna består också av bindväv. Eftersom de omsluter hjärnan och ryggmärgen, så kommer behandlingen också att ha en gynnsam, ofta mycket lugnande effekt på nervsystemet.

Hur många behandlingar behöver man?

Det är väldigt individuellt hur många behandlingar man behöver, beroende på vad man vill behandla, hur lång tid man haft besvär samt att olika människor svarar olika fort på behandlingen. Därför kan det vara bra att ta ett par till tre behandlingar först innan man försöker avgöra om det kommer att gå fort eller ta längre tid.

Ska man tänka på något i samband med behandlingen?

Det är väldigt olika hur man reagerar på en behandling, men det är vanligt att man blir väldigt trött efteråt. Därför kan det vara bra att planera in tid att vila efter behandlingen. Det är också viktigt att man dricker tillräckligt med vatten efter behandlingen. Detta för att när det släpper mycket spänningar så lossnar det slaggprodukter, och om man dricker extra vatten så hjälper man kroppen att bli av med dem. Annars kan de ligga kvar och orsaka huvudvärk eller andra tillfälliga besvär. Man bör också tänka på att man inte överanstränga sig eller göra några sneda/tunga rörelser och lyft. När mycket spänningar har släppt så kommer musklerna att få börja jobba på ett nytt sätt, och i början kan de vara lite sköra eller ostadiga. De kan behöva lite tid för att vänja in sig vid det nya sättet att fungera. Det kan också hända att man får träningsvärk efter behandlingen. Det är i så fall ett väldigt gott tecken. Det betyder att mycket spänningar har släppt.

Man kan behandla de flesta problem som kan uppstå i kropp och själ. Exempelvis: problem med nacke, rygg och / eller höfter, whiplash-skada, stress och stressrelaterade problem som rastlöshet och oro, huvudvärk och migrän, diffusa smärttillstånd och kronisk värk, utbrändhet, käkledsproblem, tinnitus, musarm, frozen shoulders och ledproblem mm.

Behandlingen utförs med kläderna på och tar ca 1 tim

Välkommen att boka tid: 070 373 48 99